Steen - serpentijn

Serpentijn

Serpentijn werd meer dan 2000 miljoen jaar geleden gevormd en wordt beschouwd als een composiet. Het is een verzameling van gesteenten die bestaat uit samengeklonterde afvalstukken van andere gesteenten. In Zimbabwe vinden we serpentijn in het Great Dyke. Dit is een plateau dat zich uitstrekt over grote delen van Zimbabwe en zich praktisch aan de oppervlakte bevindt. Dit maakt het gemakkelijk om de stenen te delven.

Bijna iedere steen heeft een roestbruine schil. Dit wordt ook wel een verweringslaag of oxodatielaag genoemd en is vrij zacht en broos. De hardheid van serpentijn varieert van zeer zacht tot zeer hard.

Kleuren variŽren van lichtgroen, groen, donkergroen, groen gevlamd, groen met donkere stippen, bruin gevlamd, bruin, paars, wit met groen lijnen, enz... Globaal kunnen we een indeling maken in volgende soorten:

Groene en bruine Serpentijn: Tamelijk zacht en zeer goed te bewerken met houtbewerkings-gereedschap. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de steen harder wordt naarmate de kleur donkerder is. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.

Zwarte serpentijn: Zeer donker groen en middelmatig hard. Na het aanbrengen van een boenwas is de kleur bijna zwart. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.

Fruitserpentijn: Harder dan zwarte serpentijn en te vinden in donkergroene tot bruine gevlamde kleur. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden en zijn niet bijzonder weergevoelig.

Opaal: Is te vinden in bruine, groene en witte kleur. Laat zich goed bewerken en is redelijk zacht. Een gespikkelde variant, ook citroenopaal genoemd kan hard zijn. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen eventueel buiten geplaatst worden maar dit is meer risicovol. Bruine plekken in deze steen hebben namelijk de neiging om water te absorberen wat funest kan zijn bij vriesweer.

Springstone: Zwart met bruine tinten en hard. Bij het bewerken van deze steen is het gebruik van hardmetalen gereedschap aan te bevelen. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden zonder problemen.